Beszámoló

2017. szeptember 18-án iskolánka érkezett a Kolozsvári Református Kollégium 5 diákja és egy kísérő pedagógus. A program célja az volt, hogy megismerjük egymás gasztronómiai és egyéb kultúrális értékeit, főleg a gyakorlat terén. A tanulók idejük jelentős részét a tankonyhán töltötték, ahol közös projektek során ismertettük meg velük a hagyományos magyar, különösen a hegyaljai ételeket, jellemző nyersanyagokat. A tanulók az utólsó napon az általuk készített erdélyi ételekkel látták vendégül iskolánk dolgozóit.
A gyerekek a tokaji Bonchida Csárdában üzemlátogatáson vettek részt, ahol sok érdekes tapasztalattal gazdagodtak.
A szakmai programokon kívül igyekeztünk megmutatni Magyarország értékeit, hajókirándulást tettek a Bodrogon, jártak a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Kirándultak Zemplén vadregényes tájain, megtekintették az Európában egyedülállóan gazdag Nyíregyházi Állatkertet és az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon megismerkedtek a szakmai újdonságokkal. A tokaji borokkal, borászattal az Erdős Pincében tett látogatás és borkóstolás során szereztek tapasztalatokat.
A programot mindkét fél rendkívül sikeresnek értékelte!